1.2.0 Какво е Slackware?

Slackware се ражда в края на 1992 г. Негов създател е Patrick Volkerding. Официално се появява на 17 юли 1993 г. Това е първата дистрибуция предназначена за широка употреба. Volkerding се сблъсква с Linux за пръв път, когато има нужда от евтин LISP интерпретатор за един проект. По това време една от малкото дистрибуции е SLS Linux на Soft Landing Systems. Volkerding използва SLS Linux, поправя грешки и в последствие решава да направи своя собствена дистрибуция на базата на своите подобрения, която евентуално да се ползва от него и негови приятели. Дистрибуцията бързо добива популярност и Volkerding решава да я нарече Slackware, и да я направи общодостъпна. Впоследствие Patrick добавя нови неща към Slackware: приятна инсталационна програма и пакетен мениджър позволяващ лесно добавяне, премахване и ъпгрейд на софтуерни пакети.

Днес това е най-старата "жива" дистрибуция. Slackware не се опитва да емулира Windows, точно обратното, опитва се да бъде Unix-подобна. Не се опитва да покрие процесите с лъскави, посочи-и-щракни GUIs (Графични Потребителски Интерфейси). Вместо това, предоставя пълен контрол на потребителите, позволявайки им да видят какво всъщност става в системата. Разработката на Slackware не зависи от крайни срокове, всяка нова версия излиза тогава, когато е готова.

Slackware е за хора, които с удоволствие изучават и нагласят системата да се държи така, както те искат. Стабилността и простотата на Slackware поддържат дистрибуцията години наред, ето затова тя ще бъде използвана и за напред. Сега Slackware се радва на репутацията си на "железен" сървър и бърза работна станция. Slackware потребителите са сред най-удовлетворените Linux потребители. Разбира се, това го казваме ние :^)


Valid XHTML 1.0 Strict