Глава 3 Инсталация

Съдържание

3.1.0 Да се сдобием с Slackware
3.2.0 Системни изисквания
3.3.0 Разделяне на диска
3.4.0 Програмата setup

Преди да започнете работа с Slackware Linux, първо трябва да се сдобиете с негово копие и след това да го инсталирате. Можете да си поръчате Slackware или да го изтеглите безплатно по интернет. Процеса на инсталация е лесен, стига да сте запознат с устройството на компютъра си. Нужно е също и желание да научите някои нови неща. Самата инсталация не трае дълго, всъщност Slackware се инсталира много по-бързо от повечето Linux дистрибуции.

3.1.0 Да се сдобием с Slackware

3.1.1 Официален Slackware пакет

Официалният Slackware Linux CD пакет се разпространява от Slackware Linux, Inc. Състои се от 4 диска, първият съдържа нужния софтуер за server инсталация + графичната среда X. Вторият диск е "live", т.е. стартиращ диск, който Ви предоставя временна Linux среда. Също така, този диск съдържа графичната среда (desktop environment) KDE, както и различни, не толкова важни пакети. Трети и четвърти диск съдържат сорс кода на софтуера предоставен в първи и втори диск, както и оригинално копие на тази книга (english).

Можете да поръчате официалният Slackware Linux CD пакет от тук:

http://store.slackware.com

3.1.2 По интернет

Slackware Linux се разпространява свободно по интернет.

Официалният Slackware Linux Project уеб сайт е разположен на:
http://www.slackware.com/

За да изтеглите Slackware Linux използвайте FTP сървъра:
ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/

Имайте в предвид, че FTP сървърът ни е с ограничен капацитет, затова първо проверете за "огледален" сървър близо до Вас. Списък с "огледални" сървъри ще откриете на http://www.slackware.com/getslack.


Valid XHTML 1.0 Strict