6.4.0 xwmconfig

Преди години,Unix се е ползвал само за сървъри, с изключение на високопродуктивните работни станции. Само специалисти са работили на Unix и това е повлияло на интерфейса му. Повечето неща са се извършвали от шела, а графичния интерфейс не е бил от първостепенна важност.

С напредъка на свободните Unix-подобни операционни системи и постоянно растящия брой графични приложения, X започва да се ползва от голям брой потребители. Но повечето от тях вече са привикнали към изгледа на Microsoft's Windows или Apple's MacOS; това е бариера за X. В отговор, два проекта с отворен код се заемат с проблема. Това са K Desktop Environment (KDE) и GNU Network Object Model Environment (GNOME). Целта и на двата проекта е да се създаде единен десктоп интерфейс.

Разликите между KDE и GNOME са малки. Разбира се, те изглеждат различно един от друг, понеже ползват различни GUI инструменти. KDE е базиран на Qt library от Troll Tech AS, докато GNOME използва GTK (първоначално разработен за GNU Image Manipulation Program (GIMP)). Като отделни проекти, KDE и GNOME имат различни дизайнери и програмисти, с различен стил и философия. Но крайният резултат в основата си е един: единен десктоп интерфейс и набор от полезни програми.

Най-доброто е, че тези десктопи са свободни. Дори можете да ползвате и двата едновременно. Изборът е Ваш.

В допълнение към GNOME (от версия 10.2 GNOME вече не е част от Slackware) и KDE, Slackware включва колекция от прозоречни мениджъри. Някои от тях са предназначени да емулират външния вид и поведение на други ОС, други са оптимизирани за скорост и т.н. Разбира се можете да инсталирате колкото си поискате, поиграйте си с тях и изберете мениджъра, който Ви подхожда най-добре.

За да избрете десктоп (или мениджър), Slackware предоставя програмата xwmconfig. Стартира се така:

% xwmconfig

Figure 6-5. Desktop Configuration with xorgconfig

pic

Ще се покаже списък с всички инсталирани десктопи и прозоречни мениджъри. Изберете един. Всеки потребител трябва да изпълни тази програма, за да си избере желаната среда, т.е. отделните потребители могат да ползват различни десктопи. По подразбиране се ползва този, зададен при инсталацията на Slackware.

Сега просто стартирайте X с startx.


Valid XHTML 1.0 Strict