Глава 8, Конзолен режим(shell)

Съдържание

8.1.0 Потребители
8.2.0 Команден промпт
8.3.0 Bourne Again Shell (bash)
8.4.0 Виртуален терминал

В графична среда, интерфейсът се осигурява от програмя която генерира прозорци, скрулбарове, менюта, и др. В конзолна среда, потребителският интерфейст се осигурява от *shell*, който превежда командите и главно прави нещата възможни. Веднага след влизането(логването-което е застъпено в тази глава), юзърите са в конзолен режим(shell) който им позволява да си вършат работата. Този епизод служи за запознаване с конзолния режим и най-разпространения сред Линукс потребителите - Bourne Again Shell (bash). За по-изчерптелна информация относно тази глава, проверете главната страница на bash(1).

8.1.0 Потребители

8.1.1 Влизане в системата

Зареждането завърши и сега търсите нещо което изглежа горе-доло така:

Welcome to Linux 2.4.18
Last login: Wed Jan 1 15:59:14 -0500 2005 on tty6.
darkstar login:

Хм... никой не каза нищо за логване. И какво е darkstar? Не се тревожете: едва ли сте попаднали на космическа връзка до "Обединената арктическа луна". (Опасявам се, че космическите връзки не се подръжат от Линуския кернел все още. Може би 2.8 кернел ще побържа тази опция). Не, darkstar е името на един от нашите компютри и то е запазено по подразбиране. Ако определите име за компютъра си по време на инсталацията, ще виждате него а не darkstar.

8.1.2 Root: Супер потребителя

Добре, кой или какво е root? И какво прави с акаунт в системата ви?

В света на Unix и подобните му системи(като Линукс), има потребители и потребители. Ще навлезем в повече детайли по-късно, но това което трябва да знаете е че root е потребителят над всички потребители; root е потребителят с максимален достъп, и никой не подчинява root. Просто не е позволено, root е както ние го наричаме "супер потребител", точно така и най-важното от всичко е че root сте вие.

Яко, нали?

Ако не сигурни, да това е много яко. Уловката е че root има право да разрушава всичко това е негово право. Можете да преминете на глава 12.1.1 и да видите как се добавя потребител, логва като потребител и работи като такъв. Практиката е такава, най-добре е да се става root само ако е крайно наложително, за да се намали възможността случайно да разрушите нещо.

Между другото, ако решите да станете root докато сте логнат като някой друг, няма проблем. Просто използваите su(1) командата. Ще бъдете запитан за root паролата и така ще станете root докато не излезнете(exit) или не се logout. Можете също да ставате друг потребител използвайки su, разбира се трябва да знаете потребителската парола.

на root е позволено да su към всеки потребител, без да му се иска парола.


Valid XHTML 1.0 Strict